Tvrda voda

Glavne komponente tvrdoće vode su joni kalcijuma i magnezijuma koji su esencijalni minerali u ljudskoj prehrani. Prema procenama, čovek vodom unosi u organizam 5-20% kalcijuma i magnezijuma.
Priprema čaja s tvrdom vodom smanjuje i kvari bogatstvo aroma, te daje gorkast ukus u ustima nakon ispijanja. Da bi omekšali vodu za pripremu čaja, dovoljno je ostaviti vodu da ključa oko 5 minuta i nakon toga dodati čaj.

Tvrda voda nije pogodna za zalivanje nekih kućnih biljaka (orhideja, ciklame, azaleja, rododendron, hortezija, begonija, ...) Takve biljke treba zalivati sa omekšanom vodom (npr. nekoliko kapi limuna za otprilike litru vode) u protivnom mogu požuteti ili im čak otpasti lišce.

Konzumiranje tvrde vode je zdravo. Kalcijum i magnezijum korisni su našem srcu i smanjuju rizik od srcanog infarkta. Kalcijum je posebno važan za naše kosti i nezamjenjiv u zgrušavanju krvi. Magnezijum je izuzetno bitan za ispravan rad naših mišica i nervnog sistema.

Tvrda voda zahteva veću količinu sapuna za stvaranje pene u odnosu na meku vodu. Time možemo lakše iritirati kožu i isušiti je. Ukoliko imate tvrdu vodu, potrebno je dodatno pripaziti na hidrataciju kože.

Ne postoje dokazi da tvrdoća vode izaziva nepovoljne učinke na zdravlje ljudi. Naprotiv, rezultati niza epidemioloških studija sugerišu da tvrdoća vode može zaštititi od bolesti.